Martisorul, Sakura si "Hinamatsuri"

1 Martie 2018, Bucuresti 

De ceva timp, pe mioriticele noastre meleaguri pana si vremea si-a luat lumea-n cap... e primavara in ianuarie si iarna-n prima zi de primavara.Zapada pe care n-am avut-o de Craciun a cazut cu generozitate peste un Bucuresti mirat, precum un elev surprins de profesoara sa, cu temele facute pe jumatate. Pe asa timp cu ger vrajmas si cu semne sacaitoare ale unui inceput de guturai, placerea din fiecare an de a colinda B-dul Magheru pe la P-ta Romana spre Teatrul National in cautarea Martisorului perfect s-a estompat, impingandu-ma cu o nostalgie tomnatica, spre caloriferul meu de-acasa. M-am gandit cu melancolie la toate mintile creative si mainile minunate, ce si-au inceput inca din iarna lucrul pentru venirea Martisorului si care foarte probabil din cauza urgiei, au ramas cu tarabele pline...


Intr-o ocazie rarisima am putut impartasi unui inginer japonez specialist in tehnologia semiconductorilor de calculatoare, despre obiceiurile noastre de sfarsit de iarna: Valentine's Day-ul imprumutat din vest ce pare ca ne-a prins pe multi in mreje, Dragobetele si Martisorul. Cum intotdeauna am considerat Martisorul un moment unicat al primaverii noastre, demn de Patrimoniul UNESCO,  bucuroasa i-am explicat d-lui din Tara Soarelui Rasare, despre acest obicei vechi, precrestin, care initial avea un snur impletit dintr-un fir alb si unul rosu, de care era legat un banut. Ca azi, placerea este sa identifici un obiect realizat manual, pictat pe lemn, ceramica sau sticla, lucrat de maini de artisti inventivi, cu multa pasiune si migala. Si chiar daca Martisorul poate fi si o floare, frumosul si delicatul snur alb si rosu impletit ramane orice ar fi, simbolul vesel foarte indragit al inceputului de primavara.


Ca orice japonez care se respecta, dl inginer mi-a multumit foarte politicos pentru descrierea despre Martisor, intrebandu-ma daca nu cumva, pe la noi clima fiind cumva aspra, Romanii tanjesc dupa primavara. Cu modestie, in cuvinte putine si masurate, imi precizeaza ca si ei acolo au ceva similar, pe care il folosesc la rugaciuni pentru noroc si sanatate, numit: kohaku-himo. Si, probabil deloc intamplator, pe 3 martie in Tara Soarelui Rasare se sarbatoreste "hinamatsuri", Ziua Fetelor, numita si Ziua Papusilor, in care oamenii celebreaza si se roaga pentru o crestere sanatoasa a fetelor. 


Auzind de temperaturile aspre din Bucuresti, ca semn de incurajare - ca doar sigur primavara e aproape si pe la noi- am fost foarte surprinsa sa aflu ca in Japonia, Compania Hartilor Meteo a lansat a treia versiune a zilei de 1 Martie, pentru Prognoza de Inflorire a Florilor de Cires (Sakura):  https://sakura.weathermap.jp/ ;


Da, niponii isi iubesc Sakura atat de mult, incat fiecare miscare a spectacolului viu al copacilor infloriti este urmarita cu mare atentie, pe zile si saptamani, pe regiuni. 
Se stie exact ca in Tokyo Sakura va veni cu o zi mai devreme, in timp ce in Osaka cu doua iar in Fukuoka cu trei ... Festivalurile copacilor infloriti incep in Kawazu din 10 februarie iar japonezii sunt invitati calduros la "Hanami" -un picnic in care scopul traditional este sa ai posibilitatea sa te bucuri si sa te incarci de frumosul grandorii acestui spectacol al naturii.


Nu, nu e o gluma , atat de departe a ajuns gradul civilizatie si de respect al japonezilor pentru natura si patrimoniul lor cultural.




Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți