Cu stangul, spre haos... inainte mars!

4 Septembrie, Bucuresti

Cu o saptamana inainte de inceperea scolii, parinti si copii deopotriva, sunt re-asigurati de mai marii din invatamant ca, pentru cei care au avut ghinionul de a face parte din prima generatie de elevi ce si-a inceput scoala cu clasa pregatitoare, nu vor exista manuale. 

Nimic neobisnuit ! La urma urmei, de 5 ani incoace, de cand "copii cu clasa 0", au inceput si ei scoala, manualele care ar fi trebuit sa sustina noile programe modificate, nu au fost niciodata gata cand a sunat clopotelul, ci de-abia pe la ceas de Mos Craciun! Cand au intrat in clasa I, acesti elevi pe care se fac experiente didactice, nu si-au gasit nici macar Abecedarul pe banci si, cu modelul asta s-au obisnuit in fiecare an de scoala primara. Nu-i pacat sa stricam tocmai acum, bunul obicei?

De ani de zile dupa '89, in Romania parintii (multi insa nu isi permit acest lux), fac eforturi si cumpara manuale, caiete de lucru si culegeri, care sa suplineasca ceea e necesar pentru copii, sa invete nu doar din cartile vechi, neactualizate si pline de greseli, sau din fise pe hartie, pregatite de invatatori. Si uite asa, ghiozdanul unui elev de clasa a IV-a aflat in plin proces de crestere, poate ajunge sa cantareasca si 6kg.

Anu' asta, noroc cu Ministrul Scoalelor care a salvat situatia. Dupa ce a cugetat la problema, a gasit solutia: mai dam niste bani de la buget, pentru ca profesorii si elevii sa foloseasca timp de 2 luni, la toate materiile, un compendiu! Chiar asa... la ce le mai trebuie carti de matematica, romana, istorie, geografie, biologie sau limbi straine?  Si de ce ne-am complica sa le punem la dispozitie scolilor pe Internet, suportul electronic al acestor carti ? A da, avem o explicatie si pentru asta ...de fapt nici net nu prea avem peste tot, asa cum se spune; WiFi nu e nici macar la toate scolile din orase, daramite pe la tara unde, unii copii fac un fel de inot sincron prin noroi, pana la toaletele din curte.

Simplificam: toata stiinta de clasa a V-a intr-un compendiu! Important e ca avem manuale de sport si de dirigentie! Asa, sa invete toti copiii de 10-11 ani de la orase si sate indiferent de nationalitate, cum e cu mersu', taraitu', yahtingu' ...si constiinta civica!

Am ajuns sa cred din ce in ce mai mult ca unora le place doar in haos, pentru ca doar acolo, sunt in elementul lor si gandirea lipsita de orice logica si coerenta e la ea acasa. In haos nu se mai intreaba nimeni care si cum sunt regulile, de ce trebuie sa le mai avem, sau daca cele pe care le mai gasim au vreo noima.

In haos fie ne taraim - si ce bine, ca acum avem si lectie teoretica in manualul de sport pentru asta, sau bijbaim! Sau si mai bine, cu stangul, spre haos inainte... mars !